Chowder to zupa rybna znana w kuchni anglosaskiej, popularna na wschodnim wybrzeżu USA czy w Australii. Oto nasz sprawdzony przepis na tę nietypową zupę.
składniki:
- 4 plastry bekonu, pokrojonego w kostkę
- 1,5 szklanki (240 g) cebuli, posiekanej
- 1,5 szklanki (355 ml) wody
- 600 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
- 1,5 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 3 szklanki (700 ml) śmietany 12 %
- 3 łyżki masła
- 2 puszki (po 300 ml) małży
przyrządzanie:
4. Dodajemy śmietanę i masło.
5. Małże odcedzamy, zalewę zachowujemy.
6. Dodajemy do zupy małże i 1/2 zalewy, mieszamy.
7. Gotujemy jeszcze przez 5 minut.
WARTE UWAGI: Beza z malinami i serkiem mascarpone