
Tak z francuskiego nazywamy sardelę, na zdjęciu przedstawioną w środowisku naturalnym.
Anchois to niezwykle intensywna w smaku i zapachu ryba. Sardela stosowana jest do farszów, sałatek oraz jako dodatek do pizzy.
Sardela zamieszkuje morza, w których temperatura waha się od 10 do 20 stopni. Ryba ta osiąga od 20 do 25 centymetrów długości.
W Polsce dostępna jest niemal tylko w oleju, choć na świecie jest też popularna w suszonej formie.
Anchois jst niezwykle bogaty w wapń i żelazo. Jest też bardzo kaloryczna – 100 gram sardeli z oleju to aż 380 kcal.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













