Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

Aromatyczne KASZOTTO z grzybami

Co kryje się pod tą tajemniczą nazwą? To nic innego jak gra słów i skrzyżowanie "risotto" z "kaszą". Oto propozycja na kaszę gryczaną z grzybami przygotowana podobnie jak włoskie oryginalne risotto. PYCHA!

dish-1803757_960_720

składniki:

  • 20 dag grzybów suszonych
  • ½ l bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 10 dag słoniny wędzonej
  • 2 szklanki kaszy pęczak
  • 1 duża cebula
  • 1 szklanka białego wina
  • 20 dag dojrzewającego sera
  • 2 gałązki rozmarynu
  • sól
  • pieprz

przyrządzanie:

  1. Grzyby opłucz i namocz na noc.
    2. Następnego dnia ugotuj do miękkości w tej samej wodzie, następnie odcedź – ale zachowaj wodę.
    3. Ugotowane grzyby pokrój w cienkie paski.

4. Bulion warzywny wymieszaj z wywarem z gotowania grzybów.
5. Cebulę posiekaj i zeszklij na posiekanej słoninie.
6. Gdy jest przejrzysta, wrzuć do niej kaszę, chwilkę przesmaż i zalej winem.
7. Wymieszaj i czekaj, aż płyn się wchłonie, wtedy dodaj chochelkę wywaru.
8. Mieszaj nadal i czekaj, aż płyn się wchłonie, wtedy dodaj kolejną chochelkę wywaru. I tak dalej, stopniowo.
9. Gdy cały płyn się wchłonie, a kasza będzie miękka, dodaj pokrojone grzyby.

10. Zetrzyj ser na tarce.
11. Wymieszaj kaszotto ze startym serem.
12. Na wierzch połóż masło oraz posiekany drobniutko rozmaryn.
13. Dopraw solą i pieprzem.

ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy