Każdy kto kocha kuchnie indyjską będzie zachwycony tym prostym, ale jakże smacznym przepisem. Indyjski dal z czerwonej soczewicy jest bardzo sycący, rozgrzewający i bogaty w białko roślinne.
składniki:
- 400 g czerwonej soczewicy
- 1 l wody
- 200 ml mleka kokosowego
- 1 szklanka pasaty
- 1 cebula
- 6 ząbków czosnku
- 3 łyżeczki kurkumy
- 3 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- kawałek świeżego startego imbiru – wielkości kciuka
- 2 łyżeczki przyprawy garam masala
- 1/2 łyżeczki soli
- kolendra do posypania
- olej do smażenia
przyrządzanie:
- Soczewice dokładnie przepłukuję, zalewam zimną wodą i gotuję przez 30 minut. Podczas gotowania utworzy się pianka, którą należy zebrać i wylać.
- Na rozgrzaną patelnie wlewam olej, wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę podsmażam, następnie dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, kurkumę, płatki chili, kumin, garam masala i podsmażam jeszcze przez minutę. Na koniec wlewam szklankę pasaty.
- Zawartość patelni wrzucam do soczewicy gotuję jeszcze przez chwilę i dodaję mleko kokosowe.
- Gotowy dal podaję z posiekaną kolendrą i domowym chlebkiem naan
uwagi:
PRZEPIS I ZDJĘCIA POCHODZĄ Z BLOGA KUKUŁECZKI.PL >>>>>>>>>>KLIK<<<<<<<<<<<<<<