Aromatyczny, smaczny i zdrowy gulasz z jagnięciny. Polecamy wypróbować ten rodzaj mięsa, ponieważ jest wyjątkowo zdrowe i wynagradza smakiem każdą kalorie :)
składniki:
- 60 dag łopatki jagnięcej
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- oliwa do smażenia
- 1 cebula czerwona
- 2 marchewki
- 1 seler
- 2 pietruszki
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka ziela angielskiego (lub 3 ziarna zmiażdżone w moździerzu)
- 1 gałązka rozmarynu
- 500 ml bulionu drobiowego
- 1 kieliszek czerwonego wina
- 1 puszka pomidorów
przyrządzanie:
- Mięso kroimy w kostkę o boku 1 cm, czosnek w cienkie plasterki, a cebulę w drobną kostkę.
- Na rozgrzanej w garnku oliwie podsmażamy czosnek i cebulę, a następnie wrzucamy mięso.
- Gdy jagnięcina będzie już złocista, dodajemy resztę warzyw, obranych i pokrojonych w kostkę, liść laurowy, ziele angielskie oraz rozmaryn.
- Wlewamy bulion i gotujemy na średnim ogniu przez 30 minut, aż całość zgęstnieje. Później dodajemy wino oraz pomidory. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez kolejne 40 minut. Gulasz powinien być gęsty i mieć ciemny kolor. Podajemy go ze świeżą bagietką lub pieczonymi ziemniakami.
SPRAWDŹ PRZEPIS NA : Pastę do chleba z tofu i pomidorów >>>