Ogródki rozkwitły kwiatami i ziołami. To najlepszy okres w roku, aby przygotować aromatyzowane oliwy. Wystarczy trochę ziół, szklane butelki i dobrej jakości oliwa. Dzięki temu smak lata będzie cieszył jeszcze przez długie miesiące. Taka oliwa to dodatek do przystawek, sałatek, ryb czy mięsa. Oliwa jest najbardziej zachwalanym przez lekarzy i dietetyków tłuszczem. Zatem zabieramy się za przygotowanie domowej oliwy z pachnącymi dodatkami.
Oliwa z rozmarynem i kolorowym pieprzem
- szklanka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 3 gałązki świeżego rozmarynu
- łyżka kolorowego pieprzu
1. Wyparz butelki.
2. Świeże zioła umyj, starannie osusz, włóż do czystych butelek i zalej oliwą.
3. Napełnione butelki dobrze zamknij i odstaw w ciemne i chłodne miejsce. Najlepiej w lodówce.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














