Ogródki rozkwitły kwiatami i ziołami. To najlepszy okres w roku, aby przygotować aromatyzowane oliwy. Wystarczy trochę ziół, szklane butelki i dobrej jakości oliwa. Dzięki temu smak lata będzie cieszył jeszcze przez długie miesiące. Taka oliwa to dodatek do przystawek, sałatek, ryb czy mięsa. Oliwa jest najbardziej zachwalanym przez lekarzy i dietetyków tłuszczem. Zatem zabieramy się za przygotowanie domowej oliwy z pachnącymi dodatkami.
Oliwa z rozmarynem i kolorowym pieprzem
- szklanka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 3 gałązki świeżego rozmarynu
- łyżka kolorowego pieprzu
1. Wyparz butelki.
2. Świeże zioła umyj, starannie osusz, włóż do czystych butelek i zalej oliwą.
3. Napełnione butelki dobrze zamknij i odstaw w ciemne i chłodne miejsce. Najlepiej w lodówce.