
Zazwyczaj takie wyprawy kończą się duuużymi zakupami…i kończę z 4 ogromnymi torbami wypełnionymi po brzegi. Znacie to? Tak też skończyłem moje ostanie zakupy i zawitałem do domu z górami sezonowych dobroci.
Tym razem postanowiłem pójść w prostotę ale… z drobnym smakowym twistem. Oprócz jogurtowego dressingu przyprawionego różnymi dobrociami, postanowiłem powalczyć z pietruszką. Dokładnie z korzeniem pietruszki, który jest traktowany odrobinę po macoszemu. Zazwyczaj wrzucany do zupy, używany jako składnik bulionów i sosów, a nie jako bohater dania. Dzisiaj chcę to odmienić. Spróbowałem tego smakołyku u moich przyjaciół, Aga, Scott dzięki za inspiracje!
Zajrzyj na mojego facebooka i Instagram po więcej inspiracji!
Składniki:
bakłażan
cukinia
marchewka
korzeń i natka pietruszki
papryka (różne kolory)
2 łyżki miodu
ser feta
Dresing:
świeże chili
natka pietruszki
mięta
1/2 łyżeczki ziele angielskie w proszku
szczypta soli i pieprzu
3/4 łyżeczki kminku rzymskiego w proszku
oliwa
1/2 dużego kubka jogurtu naturalnego
Wykonanie:
1. Posyp szczyptą soli bakłażan pokrojony w grubsze plastry i odstaw na 30 min do odsączenia na durszlaku aby pozbyć się goryczki.
2. Pokrój warzywa w grube plastry i zgriluj na patelni lub na wrzuć na grila. Kiedy dojdziesz do pietruszki odłuż ją do oddzielnej miseczki i dodaj miód, oprósz pieprzem i wymieszaj. Marchewka powinna być lekko chrupiąca – al dente. Warzywa podawaj na cipło posypane natką pietruszki i fetą.
3. W międzyczasie zrób dresing: do blendera wrzuć chili (jeśli nie lubisz ostrych potraw pomiń ten składnik), natkę pietruszki, miętę, ziele angielskie, sól, pieprz, kminek rzymski, oliwę, jogurt. Polej tuż przed podaniem.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)
















