Super przekąska dla wegetarian i wegan! Nadziewamy awokado twarożkiem wykonanym z serka tofu.
składniki:
- 3 dojrzałe awokado
- 180g tofu naturalnego
- łyżka płatków drożdżowych
- 1 łyżeczka oliwy
- 2 łyżki wody
- garść posiekanych rzodkiewek
- sok z 1/2 cytryny
- świeżo mielony pieprz, sól
- kilka listków świeżej kolendry
przyrządzanie:
- Tofu odsączamy z nadmiaru wody, kruszymy i miksujemy na gładką masę z płatkami drożdżowymi, oliwą, wodą oraz 2 łyżeczkami soku z cytryny. Powstały serek łączymy z rzodkiewkami i dokładnie mieszamy
- Każdą sztukę awokado kroimy na pół, wydrążamy z pestek i skrapiamy pozostałym sokiem z cytryny
- Zagłębienia pozostałe po pestkach wypełniamy twarożkiem z tofu, dekorujemy listkami kolendry i posypujemy obficie świeżo mielonym pieprzem i solą.
- Smażyć na głębokim oleju na złoty kolor… Odłożyć na chwilkę na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru oleju.