Deser idealny na lato!
składniki:
- 125g miękkiego niesolonego masła
- 100g drobnego cukru do wypieków
- 2 duże jajka
- 125g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 – 3 łyżki soku z ananasów z puszki
- 1/4 szklanki niesolonego masła (nie musicie tu być super dokładni)
- 1/2 szklanki jasnego brązowego cukru (najlepiej typu muscovado lub brązowego cukru do wypieków)
- 1 – 2 łyżeczki rumu (do smaku)
- puszka ananasów w plastrach lub kawałkach
- 6 kandyzowanych wiśni
przyrządzanie:
-
- Formę na 12 muffinów wysmaruj masłem.
- Wszystkie składniki na syrop cukrowy umieść w rondelku i podgrzewaj na małym ogniu. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 2 – 3 minuty, aż całość zgęstnieje. Rozlej syrop pomiędzy zagłębienia w formie.
- Na syropie układaj połówki kandyzowanych wiśni, a wokół nich kawałki ananasa.
- Przygotuj babeczki.
- Mąkę, proszek do pieczenia oraz sól przesiej.
- Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj jajka, jedno po drugim, dokładnie ucierając.
- Wsyp przesiane suche składniki i zmiksuj krótko do połączenia. Wlej sok z ananasa i jeszcze raz wymieszaj.
- Ciasto wykładaj na ułożone wcześniej owoce, zapełniając zagłębienia prawie po brzegi.
- Piecz około 20 minut w temperaturze 180°C.
- Po upieczeniu, delikatnie oddziel nożykiem brzegi babeczek, przyłóż kratkę do formy i odwróć ją szybko, by babeczki wypadły. Wystudź.
- Formę na 12 muffinów wysmaruj masłem.