Wykorzystajmy sezonowe czereśnie w naszej kuchni i stwórzmy z nich domowe babeczki!
składniki:
- 1/2 szklanki miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 2 jaja o temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki mleka o temperaturze pokojowej
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 szklanki wydrylowanych czereśni
przyrządzanie:
Mąkę, proszek do pieczenia i sól mieszamy razem.
Masło ucieramy z cukrem aż będzie puszyste. Dodajemy po jednym jajku cały czas mieszając. Następnie dodajemy suche składniki. Miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy czereśnie, mieszamy. Masę przekładamy do foremek do 2/3 wysokości. U mnie prawie do pełna, na szczęście ciasto nie wypłynęło podczas pieczenia. Pieczemy w temp. 190°C przez 20 minut lub do tzw. suchego patyczka.