Ciekawy pomysł na przyrządzenie babki.
składniki:
- szklanka oleju
- szklanka cukru
- 6 jajek
- olejek migdałowy
- szklanka maki ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka octu
przyrządzanie:
- Ubij jajka z cukrem (około 30 minut).
- Do ubitych jajek wlewaj powoli olej i olejek migdałowy, cały czas ubijając.
- Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszaj, a potem przesiej przez sito do ubitych jajek.
- Na koniec dodaj łyżkę octu.
- Ciasto wlej do wysmarowanej tłuszczem formy. Wstaw ją do garnka wypełnionego w 1/3 wodą i gotuj babkę 70 minut na małym ogniu.
- Kontroluj poziom wody w garnku i w razie potrzeby dolewaj gorącą wodę.
- Formę z ugotowaną babką wyjmij z garnka i zostaw do ostygnięcia.