Nie ma nic lepszego niż domowe, świeże ciasto, prawda? Tradycyjna polska babka nie dość, że jest smakowita, to jeszcze prosta w przygotowaniu. A dziś przedstawiamy wam wersję nieco urozmaiconą, bo z suszonymi figami i jogurtem!
składniki:
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta mielonego imbiru
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- ¾ szklanki cukru
- 2 średnie jajka
- 50g roztopionego masła
- ½ szklanki gęstego jogurtu naturalnego
- skórka starta z 1 cytryny
- 3 świeże figi
przyrządzanie:
- w misce mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz imbir, odstawiamy
- w drugiej misce ucieramy jajka z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło, jogurt oraz skórkę z cytryny, miksujemy
- na koniec do masy dodajemy wymieszane suche składniki, całość mieszamy tyko do połączenia składników
- ciasto przekładamy do formy na babkę wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy w dwóch rzędach umyte i pokrojone w plasterki figi
- pieczemy około 35-40 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180°C.