Propozycja na czekoladowa babkę wielkanocną.
składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mleka
- 250 g masła
- 3 jajka
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki dżemu lub powideł
- łyżka cynamonu
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół kostki masła
- pół szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki wody
przyrządzanie:
- Mleko zagotuj z masłem i cukrem, wystudź.
- Mąkę wymieszaj z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem. Wsyp do mleka mieszając, wyrób gładka masę.
- Dodaj powidła, wymieszaj. Wbij jajka i dokładnie wymieszaj.
- Ciasto przełóż do formy wcześniej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.
- Piecz 50 minut w temp. 200 stopni C.
- Masło rozpuść z cukrem. Poczekaj, aż zacznie się lekko gotować, następnie dodaj kakao i wymieszaj.
- Na końcu dodaj 2 łyżki wody, wymieszaj i chwilę pogotuj.
- Polewaj ciepłą polewą. Udekoruj kolorowymi wiórkami.