Propozycja na czekoladowa babkę wielkanocną.

składniki: 
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mleka
- 250 g masła
- 3 jajka
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki dżemu lub powideł
- łyżka cynamonu
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół kostki masła
- pół szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki wody
przyrządzanie:
- Mleko zagotuj z masłem i cukrem, wystudź.
- Mąkę wymieszaj z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem. Wsyp do mleka mieszając, wyrób gładka masę.
- Dodaj powidła, wymieszaj. Wbij jajka i dokładnie wymieszaj.
- Ciasto przełóż do formy wcześniej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.
- Piecz 50 minut w temp. 200 stopni C.
- Masło rozpuść z cukrem. Poczekaj, aż zacznie się lekko gotować, następnie dodaj kakao i wymieszaj.
- Na końcu dodaj 2 łyżki wody, wymieszaj i chwilę pogotuj.
- Polewaj ciepłą polewą. Udekoruj kolorowymi wiórkami.
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














