Babka piaskowa to smak tradycji w wielu domach. Sprawdź nasz przepis na puszystą, lekką i co najważniejsze nie suchą babkę, którą będziesz mógł poczęstować gości i rodzinę.
składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 kostka margaryny (250g)
- 1 łyżka kakao
- dowolny aromat
- cukier puder do posypania
przyrządzanie:
- Jajka z cukrem ubijamy do białości.
- Mieszamy obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia i aromatem.
- Do ciasta wlewamy rozpuszczona margarynę i kilka kropel aromatu, cały czas mieszamy.
- Formę do pieczenia ciasta smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.
- Ciasto dzielimy na około 2/3, większą część masy wlewamy do formy, do mniejszej części dodajemy kakao, mieszamy i wylewamy na jasne ciasto.
- W piekarniku z termoobiegiem, nagrzanym do 150 *C pieczemy ciasto przez około 50 minut.
- Wyjmujemy z piekarnika, czekamy aż chwilę przestygnie i ozdabiamy cukrem pudrem.