Nie może jej zabraknąć na wielkanocnym stole. To tradycyjne ciasto jest uwielbiane przez wszystkich domowników. A do tego jest banalnie proste w przygotowaniu. Babka z naszego przepisu ZAWSZE wychodzi - dlatego polecamy go wypróbować w tym roku.
składniki:
- 250 g przesianej mąki pszennej
- 200 g cukru kryształu
- 100 g masła
- 100 g margaryny
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- cukier puder
przyrządzanie:
- Masło wraz z margaryną stop w garnuszku, ostudź.
- Mąkę przesiej przez sitko i wymieszaj wraz z proszkiem do pieczenia.
- Ubij jajka z cukrem na białą masę, miksuj, nie przerywając dodawaj po 1 łyżce mąki i rozpuszczonego tłuszczu. Wlej esencję waniliową. Miksuj dalej do połączenia się składników.
- Formę na babkę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.
- Wlej do niej masę. Następnie rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. i włóż do niego formę z babką.
- Moja piekła się 35 minut- na złoty kolor. Oczywiście wszystko zależy od piekarnika.
- Formę wyjmij z piekarnika i studź w niej babkę przez ok. 20 minut, po tym czasie wyjmij z niej ciasto i studź dalej na kuchennej kratce.
- Posyp cukrem pudrem.