Jedno z naszych ulubionych odkryć tego lata. Szybkie, zdrowe, tanie i pożywne danie - bakłażan i cukinia w połączeniu z sosem pomidorowym i najlepszymi serami. Po prostu niebo w gębie!
składniki:
- jeden duży bakłażan
- jedna cukinia
- pomidory z puszki
- ser mozarella, ser parmezan
- cebula. czosnek, zielona pietruszka,
- przyprawy- sól, pieprz, ostra papryka, zioła - oregano, bazylia
- oliwa extra virgin, maka do obtoczenia
przyrządzanie:
- Bakłażan i cukinię pokroić w plastry, przesypać lekko solą, obtoczyć w mące i usmażyc krótko na oliwie.
- Na oliwie podsmażamy lekko poszatkowaną 1 cebulę + kilka ząbków czosnku, dodajemy pomidory z puszki, przyprawy, ostrą papryczkę i zioła, sos dusimy 10 minut.
żaroodporną foremkę smarujemy oliwą, układamy na przemian plastry bakłażana i cukini , polewamy sosem, na wierzchu układamy plastry mozarelli i posypujemy wiórkami parmezanu
- pieczemy ok 15 minut, tak by ser się dobrze rozpuścił a nawet lekko zapiekł, przed podaniem ozdabiamy bazylia.