Bakłażan czyli oberżyna, bakman lub jajko krzewiaste to efektywne ciemnofioletowe warzywo. Nazywany też gruszką miłości bo jest uznawany za afrodyzjak. Oto zalety i wady spożywania bakłażana.
ZALETY:
- Kiedyś uważano, że ma wartości odtruwające i był stosowany po kuracji antybiotykowej.
- Obniża poziom cholesterolu, a tym samym zapobiega miażdżycy tętnic i chorobom układu sercowo- naczyniowego.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)
















