Proste ciasto kokosowe, z wyraźną nutą cytryny. Dosłownie 10 minut przygotowania. Spróbujecie?
składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanki wiórków kokosowych
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- pół szklanki oleju
- 4 łyżki szklanki mleka
- pół szklanki soku z cytryny
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
przyrządzanie:
- Białka ubij na sztywno, dodaj cukier i ubijaj. Następnie dodaj żółtka, całość porządnie zmiksuj.
- Do masy wrzuć przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę. Dodaj wanilię, kokos, sok z cytryny i olej z mlekiem.
- Zmieszaj wszystko delikatnie.
- Ciasto wylej do wyłożonej papierem, małej formy (30 x 10 cm).
- Włóż do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około godzinę, do suchego patyczka.