Mięso wołowe jest cennym źródłem żelaza, witaminy B1 oraz B6. Z uwagi na wartości odżywcze, jakie dostarcza warto od czasu do czasu włączyć je do naszego jadłospisu. Dziś polecamy Wam befsztyk przyrządzony ze smażonymi pieczarkami.
składniki:
- 50 dag chudej wołowiny bez kości
- jajko
- 3 cebule
- 40 dag pieczarek
- 4 łyżki oleju
- 3 łyżki mąki
- łyżka ostrej musztardy
- sól, pieprz
przyrządzanie:
-
Mięso opłukać, osuszyć, zemleć w maszynce lub drobno posiekać. Dodać jajko i 2-3 łyżki wody mineralnej, wymieszać. Przyprawić musztardą, solą i pieprzem.
- Cebule obrać, pokroić w krążki. Pieczarki oczyścić, 8 małych odłożyć, resztę pokroić na ćwiartki
- Łyżkę oleju rozgrzać na patelni, podsmażyć cebulę, włożyć pokrojone pieczarki, oprószyć pieprzem, podsmażyć.
- Z masy mięsnej uformować 8 befsztyków, w każdy wcisnąć po pieczarce. Resztę oleju rozgrzać, befsztyki oprószyć mąką, obsmażyć krótko na ostrym ogniu.
- Befsztyki obłożyć cebulą, dosmażyć 5-7 minut na małym ogniu.
- Podawać z pieczarkami.