
Jest kilka potrwa, bez których nie wyobrażamy sobie Bożego Narodzenia. Na pewno należą do nich też przyrządzane w Polsce na tysiące sposobów śledzie.
Ryby to obowiązkowy punkt wigilijnego menu. Oprócz karpi, pstrągów, podajmy też śledzie, idealne jako przekąska, przystawka, a w niektórych przypadkach nawet danie główne. Znane dobrze ROLMOPSY polecamy przygotować na szwedzką modłę. Blisko Bałtyku znajdziemy Kaszuby – nie dziwi więc, że możemy tam znaleźć mnogość przepisów, m.in. ŚLEDZIE PO KASZUBSKU. Miłośnikom łączenia pozornie bardzo odległych od siebie smaków polecimy ŚLEDZIE PO HAWAJSKU, a także ŚLEDZIE W SOSIE CHRZANOWO-OWOCOWYM.
Warto wypróbować też przepis z innego nadbałtyckiego kraju, czyli DUŃSKI ŚLEDZIE Z OGÓRKIEM W SOSIE CHRZANOWYM.
Jeśli chcemy zaskoczyć gości rzadko spotykanym sposobem przyrządzania, podajmy PASZTET ZIEMNIACZANY ZE ŚLEDZIAMI.
A jeśli dalej poszukujecie przepisów na śledzie, sprawdźcie też któryś z poniższych:
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













