
Jest kilka potrwa, bez których nie wyobrażamy sobie Bożego Narodzenia. Na pewno należą do nich też przyrządzane w Polsce na tysiące sposobów śledzie.
Ryby to obowiązkowy punkt wigilijnego menu. Oprócz karpi, pstrągów, podajmy też śledzie, idealne jako przekąska, przystawka, a w niektórych przypadkach nawet danie główne. Znane dobrze ROLMOPSY polecamy przygotować na szwedzką modłę. Blisko Bałtyku znajdziemy Kaszuby – nie dziwi więc, że możemy tam znaleźć mnogość przepisów, m.in. ŚLEDZIE PO KASZUBSKU. Miłośnikom łączenia pozornie bardzo odległych od siebie smaków polecimy ŚLEDZIE PO HAWAJSKU, a także ŚLEDZIE W SOSIE CHRZANOWO-OWOCOWYM.
Warto wypróbować też przepis z innego nadbałtyckiego kraju, czyli DUŃSKI ŚLEDZIE Z OGÓRKIEM W SOSIE CHRZANOWYM.
Jeśli chcemy zaskoczyć gości rzadko spotykanym sposobem przyrządzania, podajmy PASZTET ZIEMNIACZANY ZE ŚLEDZIAMI.
A jeśli dalej poszukujecie przepisów na śledzie, sprawdźcie też któryś z poniższych: