Rozpływający się w ustach, lekki deser z bitą śmietaną i malinami
czas: 20 minut + 50 minut pieczenia
liczba porcji: 8
składniki:
10 białek
200 g cukru pudru
500 g malin
500 ml smietanki 36 %
1 opakowanie śmietan -fixu
50 ml amaretto
garść płatków kokosa
przyrządzanie:
Białka ubić na sztywną pianę w suchej misce. Pod koniec ubijania dodać 100 g cukru pudru. Masę rozsmarować w tortownicy o średnicy ok. 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 50 minut w temperaturze 130 stopni. Wystudzić i przekroić długim, ostrym nożem na pół.
Schłodzoną śmietanę ubić ze śmietan-fixem i pozostałym cukrem pudrem. Połowę śmietany rozsmarować na dolnym krążku, ułożyć maliny, na nich resztę śmietany. Przykryć górnym krążkiem bezy. Skropić amaretto, posypać płatkami kokosa.