Tort bezowy z masą kawową.
składniki:
Tego potrzebujesz do zrobienia ciasta:
mała paczka cukru waniliowego
10 białek
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
pół szklanki cukru pudru
Masa kawowa:
10 żółtek
szklanka białego cukru
kostka miękkiego masła
pół szklanki mocnego naparu z kawy
przyrządzanie:
Na początku pamiętaj, aby wszystkie składniki były w temp pokojowej. To zaczynamy!
Białka oddziel od żółtek. Teraz możesz je ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawaj cukry, następnie dosyp kawy rozpuszczalnej. Z tej masy musisz upiec trzy bezy. Jak zrobić to najlepiej? Wystarczy, że na papierze do pieczenia narysujesz trzy okręgi i umieścisz w nich masę. Szprycą, albo powoli łyżką. Teraz upiecz je osobno, w 140 stopniach przez około 40 minut. W czasie pieczenia zabierz się za masę. A zrobisz ją tak: wszystkie żółtka utrzyj starannie mikserem, dodaj do nich cukier, na końcu napar z kawy. Wszytko miksuj do uzyskania jednolitej masy. Teraz dodaj po małym kawałeczku masło. Miksuj jeszcze trochę. Gotowym kremem przełożyć tort. Można ozdobić według uznania.