Jeśli lubisz jadać śniadania - to bardzo dobrze dla Twojego zdrowia i samopoczucia. Zdrowe śniadania to już prawdziwy rarytas dla naszego organizmu. Dlatego dzisiaj przedstawiamy przepis na domową granolę. Nie więcej niż 20 minut, smacznie i bez glutenu. To alternatywa dla sklepowych płatków, bo doda energii na cały dzień! Polecamy!
składniki:
- 1 szklanka płatków jaglanych
- 1/4 szklanki migdałów
- 1/4 szklanki nerkowców
- 2 łyżki pestek dyni
- 1/4 szklanki miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/4 szklanki amarantusa
- 1/4 szklanki żurawiny
przyrządzanie:
- Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. W dużej misce wymieszać ze sobą wszystkie składniki poza żurawiną i amarantusem.
- Kiedy wszystkie orzechy oraz płatki będą delikatnie sklejone wyłożyć je na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Piec przez 15 minut, a co 5 minut mieszać granolę, aby równomiernie się piekła.
- Upieczoną mieszankę wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Kiedy przestygnie dodać amarantus i żurawinę. Przesypać do szczelnego słoja.
- Polecamy z mlekiem, jogurtem lub solo.
ODKRYJ PRZEPIS NA DOMOWE MLEKO OWSIANE