Wśród moich przyjaciół jest sporo osób uczulonych na gluten i nie jest to moda czy dieta cud tylk prawdziwy problem, który kończy się bardzo nieprzyjemnie po jakimkolwiek zjedzeniu produktów glutenowych. Z myślą o nich postanowiłem zacząć poszukiwać deseru, który nie tylko każdemu smakuje ale również może być bezpiecznie konsumowany w celiakii.
Stworzyłem go na bazie kokosu, też zdrowy ale przede wszystkim smaczny uwielbiam wszelkie produkty kokosowe, olej, mleko, śmietankę czy masło…tak masło i wiecie co można je samemu zrobić. Można też kupić ale po co skoro do zrobienia wystarczy blender i wiórki kokosowe. Takie masło można zastosować do deserów ale też na kanapkę, jak tylko chcecie.
Aby zrobić masło wrzuć wióki do blendera i mixuj na najwyższych obrotach przez 15 min. Od czasu do czasu przemieszaj. Czasami jeśli blender jest o słabszej mocy będzie to trwało 20 min, bądzcie cierpliwi i poczekajcie na kremową konsystencję. Z minuty na minutę wiórki zaczną wydzielać olejki, które sprawią, że masa zacznie zmieniać konsystencję.
Zajrzyj na mojego facebooka i Instagram po więcej inspiracji!
Składniki:
300g masła kokosowego (zblendowane wiórki)
100g borówek/jagód
3 łyżki miodu
skórka z cytryny
Wykonanie:
1. Do zblendowanych przez 15-20 min wiórek dodaj borówki/jagody, miód i startą skórkę z cytryny – mixuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
2. Wsyp masę do formy i dokłdnie przyciśnij szpatułką aby blok był zwarty. Odstaw do lodówki do ochłodzenia na min 1 godz.