Jeśli masz w domu marchewkę i kapustę to koniecznie wypróbuj kotleciki bezmięsne według naszego przepisu. Pycha!
składniki:
- 1/2 główki włoskiej kapusty
- sól
- 2 marchewki
- cebula
- 2 jajka
- 4 łyżki bułki tartej
- świeżo mielony czarny pieprz
- łyżka posiekanego koperku
- łyżka masła
- bułka tarta do obtaczania
- olej do smażenia
przyrządzanie:
- Kapustę drobno poszatkuj, zalej wrzątkiem, posól.
- Gotuj do czasu, aż będzie miękka.
- Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce.
- Na patelni rozgrzej łyżkę oleju.
- Wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę.
- Kiedy cebula stanie się szklista, dodaj łyżkę masła i startą marchewkę.
- Smaż do czasu, aż marchewka będzie miękka.
- Kapustę odcedź, odciśnij i przełóż do garnka.
- Dodaj przesmażoną marchewkę z cebulą, posiekany koperek.
- Dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
- Dodaj jajka, mąkę i bułkę tartą.
- Dokładnie wymieszaj, dodatkowo możesz zblendować.
- Z masy formuj kotleciki, takie jakie lubisz- małe, okrągłe czy większe
- Obtocz je w bułce tartej i usmaż z obu stron na złoty kolor.