Bezy to słodkości, które łatwo przygotować. Wystarczy białko i cukier. My przedstawiamy przepis na bezy polane czekoladą.
[caption id="attachment_198424" align="aligncenter" width="1000"]
meringue cake with chocolate, caramel and nuts, dessert, rustic, french cuisine[/caption]składniki:
- 2 białka jajek
- ½ Szklanki cukru lub cukru pudru
- 1 Szczypta soli
- tabliczka czekolady mlecznej
przyrządzanie:
- Białka ubijamy, dodajemy szczyptę soli.
- Stopniowo dodajemy cukier.
- Następnie nagrzewamy piekarnik do 100 stopni.
- Bezy wykładamy na papierze do pieczenia.
- Wkładamy do piekarnika na 45 minut.
- W tym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy gotowe, ostudzone bezy.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














