Prosty, biały sos na bazie mąki. Idealny do pieczonych mięs, makaronu, ryżu. Przepis tradycyjny.

składniki:
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 500 ml rosołu lub taka ilość wody
- niepełna szklanka mleka
- sól i pieprz do smaku
przyrządzanie:
- Mało rozpuść w garnku, po chwili dosyp mąki i energicznie wymieszaj tak, aby stworzyć zasmażkę.
- Wlewamy gorący rosół lub wodę, ale wtedy sos będzie mniej smaczny. Bardzo dokładnie i bardzo delikatnie mieszamy sos, aż znikną grudki z mąki.
- Doprawiamy. Na końcu dodajemy mleka, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














