Proste ciasto, ale zawsze wychodzi i pasuje na każdą okazję.
składniki:
- BISZKOPT
- 4 jajka
- 12 łyżek cukru pudru (9 łyżek do żółtek, a 3 łyżki do białka)
- 4 łyżki śmietany
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- TRUSKAWKI
- 15 dag truskawek
- 3 łyżeczki cukru kryształu
- BITA ŚMIETANA
- 20 dag śmietany kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- DEKORACJA Z TRUSKAWEK
- 15 dag truskawek
przyrządzanie:
BISZKOPT |
---|
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z 9 łyżkami cukru pudru na pulchną masę, dodać śmietanę i wymieszać. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać ciasto. Ubić białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać 3 łyżki cukru pudru. Ubite białka dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Małą tortownicę (średnica 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Biszkopt piec 45 minut w temperaturze 175 stopni C. Po upieczeniu, gdy lekko przestygnie wyjąć z tortownicy i schłodzić. |
OWOCE |
Truskawki opłukać, osuszyć i usunąć szypułki. Pokrajać na połówki lub plasterki, posypać cukrem. |
BITA ŚMIETANA |
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i jeszcze przez chwilę ubijać. |
JAK PRZEŁOŻYĆ CIASTO TRUSKAWKAMI? |
Schłodzony biszkopt przekroić na 2 placki. Przełożyć truskawkami pokrajanymi na połówki lub na plasterki lekko ocukrzonymi. Wierzch biszkoptu przybrać bitą śmietaną z cukrem pudrem i udekorować truskawkami. Ciasto schłodzić w lodówce. |