Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Biszkopt z truskawkami

Proste ciasto, ale zawsze wychodzi i pasuje na każdą okazję.

składniki:

  • BISZKOPT
  • 4 jajka
  • 12 łyżek cukru pudru (9 łyżek do żółtek, a 3 łyżki do białka)
  • 4 łyżki śmietany
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • TRUSKAWKI
  • 15 dag truskawek
  • 3 łyżeczki cukru kryształu
  • BITA ŚMIETANA
  • 20 dag śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • DEKORACJA Z TRUSKAWEK
  • 15 dag truskawek

przyrządzanie:

BISZKOPT
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z 9 łyżkami cukru pudru na pulchną masę, dodać śmietanę i wymieszać. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać ciasto. Ubić białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać 3 łyżki cukru pudru. Ubite białka dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Małą tortownicę (średnica 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Biszkopt piec 45 minut w temperaturze 175 stopni C. Po upieczeniu, gdy lekko przestygnie wyjąć z tortownicy i schłodzić.
OWOCE
Truskawki opłukać, osuszyć i usunąć szypułki. Pokrajać na połówki lub plasterki, posypać cukrem.
BITA ŚMIETANA
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i jeszcze przez chwilę ubijać.
JAK PRZEŁOŻYĆ CIASTO TRUSKAWKAMI?
Schłodzony biszkopt przekroić na 2 placki. Przełożyć truskawkami pokrajanymi na połówki lub na plasterki lekko ocukrzonymi. Wierzch biszkoptu przybrać bitą śmietaną z cukrem pudrem i udekorować truskawkami. Ciasto schłodzić w lodówce.

ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy