Tak prosty deser, a tak smaczny. Zobacz, jak przygotować deserki z bitej śmietany i soczystych brzoskwini.
składniki:
- opakowanie dobrze schłodzonej śmietany 30% lub 36%
- łyżka cukru pudru (można pominąć)
- 1 brzoskwinia pokrojona w drobną kostkę
- cynamon
przyrządzanie:
- Do ubijania bitej śmietany najlepiej użyć wcześniej schłodzonych w lodówce naczyń – końcówek od miksera i miski.
- Wlewamy zimną śmietanę do naczynia i miksujemy przez minutę na najniższych obrotach.
- Teraz włącz na wyższe obroty i ubijaj, aż śmietana będzie sztywna.
- Nie ubijaj śmietany zbyt długo – jeśli będzie już sztywna, możesz śmiało wyłączyć mikser.
- Jeśli lubisz śmietanę na słodko – dodaj cukier puder pod sam koniec ubijania.
- Gotową śmietanę przełóż do pojemniczków warstwowo: najpierw bita śmietana, następnie brzoskwinie pokrojone w kostkę, cynamon i ponownie bita śmietana, brzoskwinia, cynamon.
- Włóż do lodówki na około 10 minut.