
Jedna z podstawowych czynności kuchennych, mających na celu ochronę produktów żywnościowych przed działaniem skrajnych temperatur.
Blanszowanie to zabieg termiczny, któremu poddajemy warzywa i owoce (najczęściej brokuły i szpinak), ale także niektóre mięsa i ryby. Produkty zalewamy wrzącą wodą, a następnie szybko chłodzenimy zimną. Blanszowanie pozwala na zachowanie kolorów u produktów zarówno mrożonych, jak i poddawanych wysokim temperaturom.
Blanszowanie nie zmniejsza w sposób zasadniczy walorów spożywczych warzyw – notowane są niewielkie ubytki związków mineralnych i witaminy C. Pozwala ono natomiast na usunięcie bakterii z produktów podawanych na półtwardo.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













