Kto nie lubi najprostszego deseru czekoladowego, czyli bloku z migdałami? Przygotowuje się go niezwykle prosto, a idealnie pasuje do kawy czy herbaty, czy po prostu wtedy, kiedy chcesz osłodzić sobie dzień!
składniki:
- ½ szklanki mleka
- ¾ szklanki cukru
- 4 łyżki kakao
- 250g masła
- 2 szklanki mleka w proszku
- migdały
przyrządzanie:
- Mleko, cukier, masło i kakao przełożyć do garnka i podgrzewać na małej mocy palnika, aż składniki się połączą.
- Ściągnąć garnek z pieca i miksując lub szybko mieszając trzepaczką dodać stopniowo mleko w proszku. Mieszać do otrzymania jednolitej masy. Na końcu dodać migdały.
- Masę wyłożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać łyżką i wstawić do lodówki do stężenia na parę godzin.
- Gotowy blok kroić na nieduże kawałki.
ZOBACZ TEŻ: Wilgotne ciasto piernikowe