Przygotowanie chałwy sezamowej domowym sposobem nie jest czasochłonne a na pewno nie jest trudne! Korzystając z gotowej pasty sezamowej (tahini) przygotowanie chałwy zajmie Wam zaledwie 15 minut. Przepis na pastę znajdziecie już na naszej stronie. Zatem więcej argumentów nie trzeba, by przygotować ten przepyszny deser.
składniki:
- 340 g pasty sezamowej tahini
- pół szklanki wody
- 2 szklanki cukru
- ziarenka z 2 laski wanilii
- 1 szklanka pistacji
przyrządzanie:
- Formę o średnicy 23 cm wysmarować cienką warstwą oleju.
- Wodę i cukier umieścić w małym garnuszku, wymieszać
- Doprowadzić do wrzenia i gotować około 5 minut
- Podczas gdy syrop cukrowy dochodzi, w drugim garnuszku podgrzać tahini z wanilią – pasta powinna być bardzo ciepła
- Gotowy syrop cukrowy zdjąć z palnika i natychmiast dodać do ciepłej tahini
- Mieszać drewnianą łyżką do momentu, aż masa chałwowa zacznie gęstnieć (około 2 – 3 minut lub dłużej). Mniej więcej w połowie mieszania dodać pistacje niesolone.
- Przelać do przygotowanej formy i wyrównać. Wystudzić, następnie schłodzić
- Chałwę przechowywać pokrojoną w kawałki w szczelnym pojemniczku, w temperaturze pokojowej lub w lodówce do 1 miesiąca
SPRAWDŹ PRZEPIS NA Tropikalny SLUSHY. Mocno orzeźwiający koktajl