Pyszna i krucha tarta na słono. W towarzystwie pomidorów i koziego sera! Koniecznie sprawdźcie jak szybko się ją przyrządza!
składniki:
ciasto:
200g mąki,
100g masła,
1 jajko,
szczypta soli
nadzienie:
300g koziego twarożku,
2 jajka,
3 duże, dojrzałe pomidory,
½ cebuli,
świeży rozmaryn i szałwia,
sól i pieprz
przyrządzanie:
- Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól i masło. Posiekać nożem, aż powstanie kruszonka. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę i włożyć do lodówki na pół godziny.
- Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy do tarty o średnicy 26 cm. Dno ponakłuwać widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 15-20 minut.
- Twarożek zmiksować z jajkami, doprawić pieprzem do smaku. Pomidory pokroić w plastry, a cebulę w piórka
- Podpieczone ciasto wyjąć i rozsmarować na nim masę twarogową. Na wierzchu ułożyć plastry pomidora, cebulę, szałwię i rozmaryn. Oprószyć solą i pieprzem.
- Piec w 180 stopniach przez 30 minut.