Szybka tarta z pomidorami, cebulą i serkiem mascarpone. Idealna na ekspresową przekąskę gdy pojawią się goście!

składniki:
ciasto:
200 g mąki,
100 g masła,
1 jajko,
szczypta soli
nadzienie:
250 g serka mascarpone
3 jajka
4 pomidory
cebula
przyrządzanie:
- Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól i masło. Posiekać nożem, aż powstanie kruszonka. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę i włożyć do lodówki na minimum 20 minutek.
- Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy do tarty o średnicy 26 cm. Widelcem zrobić dziurki po całości. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minutek
- Mascarpone zmiksować z jajkami, doprawić pieprzem do smaku. Pomidory pokroić w plastry, a cebulę w piórka
- Podpieczone ciasto wyjąć, chwilę schłodzić i rozsmarować na nim masę.
- Na wierzchu ułożyć plastry pomidora, cebulę, posypać solą i pieprzem.
- Piec w 180 stopniach przez 25 minut.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














