Uwielbiacie tradycyjny polski jabłecznik? Dziś mamy dla was jego nieco zmodyfikowaną wersję... Błyskawiczne babeczki z jabłkami, które przygotujecie dosłownie w kilkanaście minut. Nasz deserowy hit!
składniki:
- 250g jabłek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 250g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 100g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 80ml oleju roślinnego
- 250g jogurtu naturalnego
przyrządzanie:
- Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny.
- W jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
- W drugiej misce wymieszać jajko, cukier, cukier waniliowy, olej i jogurt. Połączyć ze składnikami z pierwszej miski, mieszając trzepaczką krótko, tylko do połączenia się składników. Na końcu delikatnie wmieszać jabłka.
- Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta i wyrównać z góry łyżką.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30min. w temperaturze 180°C.
- Po upieczeniu muffinki pozostawić na 5- 10 min. w formie. Kolejno wyciągnąć z formy na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.