Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

Błyskawiczne ciasto z żurawiną

Idealne kiedy najdzie cię ochota na coś słodkiego, a nie masz zbyt wiele czasu. To waniliowe ciasto z żurawiną przygotujesz dosłownie w kilka minut!

cake-1847228_960_720

 

składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 kostki masła (10 dag)
  • szklanka cukru
  • szklanka suszonych żurawin (10 dag)
  • 5 jajek
  • opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 1/4 szklanki mleka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • masło do wysmarowania formy
  • łyżka tartej bułki
  • szczypta soli

przyrządzanie:

  1. Jajka umyj, oddziel białka od żółtek.
  2. Żółtka utrzyj z masłem i cukrem na puszystą masę. Dodaj mleko, proszek do pieczenia, cukier z wanilią, mąkę, wszystko bardzo dokładnie wymieszaj.
  3. Żurawiny obsyp mąką, tak by całe się nią pokryły.
  4. Z białek ubij pianę na sztywno i dodaj ją razem z żurawinami do ciasta – całość delikatnie wymieszaj.
  5. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i posyp tartą bułką. Do tak przygotowanej formy przelej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 40-45 minut, aż wierzch będzie smakowicie złocisty.
  6. Gotowe ciasto możesz posypać cukrem pudrem.