Idealne kiedy najdzie cię ochota na coś słodkiego, a nie masz zbyt wiele czasu. To waniliowe ciasto z żurawiną przygotujesz dosłownie w kilka minut!
składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 kostki masła (10 dag)
- szklanka cukru
- szklanka suszonych żurawin (10 dag)
- 5 jajek
- opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 1/4 szklanki mleka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- masło do wysmarowania formy
- łyżka tartej bułki
- szczypta soli
przyrządzanie:
- Jajka umyj, oddziel białka od żółtek.
- Żółtka utrzyj z masłem i cukrem na puszystą masę. Dodaj mleko, proszek do pieczenia, cukier z wanilią, mąkę, wszystko bardzo dokładnie wymieszaj.
- Żurawiny obsyp mąką, tak by całe się nią pokryły.
- Z białek ubij pianę na sztywno i dodaj ją razem z żurawinami do ciasta – całość delikatnie wymieszaj.
- Formę do pieczenia wysmaruj masłem i posyp tartą bułką. Do tak przygotowanej formy przelej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 40-45 minut, aż wierzch będzie smakowicie złocisty.
- Gotowe ciasto możesz posypać cukrem pudrem.