Groszek ptysiowy jest idealnym dodatkiem do zup. Chrupiący i własnoręcznie przygotowany jest o niebo lepszy odkupionego w sklepie. Zobacz nasz przepis!
składniki:
- pół szklanki zimnej wody
- 30 g masła
- pół szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- sól
- pieprz
przyrządzanie:
- Nastaw piekarnik na 220 stopni.
- Przesiej mąkę i dodaj szczyptę soli i pieprzu. Wodę i masło podgrzej w garczku, aż masło się rozpuści. Dodaj mąkę. Całość wymieszaj.
- Gotową masę wlej do miski, dodaj jedno jajko i miksuj. W międzyczasie dodaj drugie jajko i miksuj do czasu, aż ciasto będzie gładkie i jednolite.
- Za pomocą szprycy formuj małe kuleczki na papierze do pieczenia. Piecz przez około 10 minut.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














