Ekspresowy jabłecznik bez użycia miksera. Kiedy goście wpadną z niezapowiedzianą wizyta - wystarczy niecała godzina i placek gotowy.
składniki:
- olej roślinny - 125 ml, np. rzepakowy
- jajko - 2 szt
- mleko - 100 ml
- esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- jabłko - 3 szt
- mąka pszenna - 275 g
- cukier - 180 g
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- sól - 1/2 łyżeczki
- cynamon - szczypta
- płatki migdałów - 4 łyżki
przyrządzanie:
W misce połącz mąkę, cukier, sól, cynamon oraz proszek do pieczenia. Dolej wymieszane mleko, jajka, esencję waniliową oraz olej. Wszystko wymieszaj łyżką/łopatką.
Jabłka obierz, pokrój w kostkę, dodaj do ciasta (najwygodniej wymieszać składniki ręką- ciasto jest gęste).
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Włóż do niej ciasto. Wierzch posyp płatkami migdałów. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 50 minut.