
Fasolę szparagową i bób przywykliśmy w naszym kraju zjadać w najprostszych formach: fasolę ugotowaną i podaną z masełkiem i bułką tartą; bób zaś po prostu z wody. Nie ujmując nic smakowi tychże dań propoujemy kilka innych, ciekawych potraw z tymi pysznymi strączkami.
Fasolka stanowić może ciekawy dodatek do wielu dań kuchni śródziemnomorskiej. FASOLA Z POMIDORAMI I CZOSNKIEM to propozycja na lekką przystawkę lub dodatek do dania głównego. W upalne dni orzeźwi nas JARZYNKA Z CUKINI, której istotnym składnikiem jest zielona fasolka. Nieco bardziej treściwe danie to SPAGHETTI Z SOSEM WARZYWNYM.
Składnikiem niemniej ciekawych potraw jest też bób. Na przystawkę idelanie nadaje się SAŁATKA Z BOBU i SERA FETA. Odchodząc na chwilę od kuchni z basenu Morza Śródziemnego polecić możemy meksykański przysmak, czyli ZUPĘ JARZYNOWĄ NA OSTRO. Znacznie łagodniejszy, ale nie mniej atrakcyjny smak otrzymamy przygotowując SPAGHETTI PRIMAVERA – smakuje nie tylko wiosną.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













