Ciecierzyca jest skarbnicą białka i sporych ilości minerałów, w tym potasu. Niektórym ciężko przekonać się do jej smaku, jednak w dobrym towarzystwie ziół i przypraw staje się pyszną, zdrową przekąską. Sprawdźmy i tym razem. Jak smakuje w połączeniu z jarmużem i nasionami? My uwielbiamy!
składniki:
- 2 szklanki wcześniej namoczonej i ugotowanej soczewicy (bądź z puszki)
- 3 garści jarmużu bez łodyg
- pomidorki koktajlowe
- ser feta
- zioła - bazylia, mięta
- przyprawy - sól, pieprz, kardamon, kolendra sucha
- olej lniany
- 1 łyżeczka miodu
przyrządzanie:
- Jarmuż smażymy na odrobinie oliwy z oliwek
- Soczewicę łączymy z miodem i przyprawami
- Pomidorki sparzamy, przekrawamy na pół i podsmażamy na patelni. Pod koniec dodajemy świeże zioła.
- Nasiona rumienimy na suchej patelni.
- Wszystko mieszamy, posypujemy serem feta
Zdjęcie nie przedstawia wykonanej sałatki.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














