Nic nie może się równać ze świeżym pieczywem, wypieczonym we własnej kuchni. Oto przepis.

składniki:
- 400 g mąki
- 1 łyżeczka cukru
- 7 drożdży instant lub 15 g świeżych drożdży
- pół szklanki ciepłego mleka
- 175 ml ciepłej wody
przyrządzanie:
Mąkę i sól przesiać Drożdże i cukeir rozpuścić w mleku. Dodać łyżkę mąki, dobrze wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Połączyć z mąką i z ciepłą wodą i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto.
Ciasto przykryć spożywczą i pozostawić do podwojenia objętości.
Po wyrośnięciu uformować równe bułki. Przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości.
Nagrzać piekarnik do 230 stopni C. Piec ok. 15 minut.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














