Nic nie może się równać ze świeżym pieczywem, wypieczonym we własnej kuchni. Oto przepis.
składniki:
- 400 g mąki
- 1 łyżeczka cukru
- 7 drożdży instant lub 15 g świeżych drożdży
- pół szklanki ciepłego mleka
- 175 ml ciepłej wody
przyrządzanie:
Mąkę i sól przesiać Drożdże i cukeir rozpuścić w mleku. Dodać łyżkę mąki, dobrze wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Połączyć z mąką i z ciepłą wodą i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto.
Ciasto przykryć spożywczą i pozostawić do podwojenia objętości.
Po wyrośnięciu uformować równe bułki. Przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości.
Nagrzać piekarnik do 230 stopni C. Piec ok. 15 minut.