Bulgogi to tradycyjny przepis kuchni koreańskiej. To grillowana wołowina w aromatycznej marynacie na bazie sosu sojowego. Warto spróbować!
składniki:
- 400 g dobrej jakości wołowiny (np. rumsztyk, polędwica)*
- olej do smażenia (np. sezamowy)
- ½ średniej marchewki, pokrojonej w grubą zapałkę
- ½ średniej cebuli, pokrojonej w grubsze piórka
- 4-5 zielonych cebulek, biała część w całości, zielona posiekana
- prażony sezam, do posypania
- 4 łyżki (60 ml) sosu sojowego
- ½ szklanki (125 ml) wody
- 4 łyżeczki (20 m) oleju sezamowego
- 2½ łyżki (35 g) cukru
- 3 łyżki zielonej cebulki lub pora, tylko biała część, drobno posiekana
- 2 łyżki drobno posiekanego czosnku (4 duże ząbki)
- 2 łyżki cebuli, drobno posiekanej
- ⅛ łyżeczki czarnego pieprzu, świeżo zmielonego
przyrządzanie: