Bulgogi to tradycyjny przepis kuchni koreańskiej. To grillowana wołowina w aromatycznej marynacie na bazie sosu sojowego. Warto spróbować!

składniki:
- 400 g dobrej jakości wołowiny (np. rumsztyk, polędwica)*
- olej do smażenia (np. sezamowy)
- ½ średniej marchewki, pokrojonej w grubą zapałkę
- ½ średniej cebuli, pokrojonej w grubsze piórka
- 4-5 zielonych cebulek, biała część w całości, zielona posiekana
- prażony sezam, do posypania
- 4 łyżki (60 ml) sosu sojowego
- ½ szklanki (125 ml) wody
- 4 łyżeczki (20 m) oleju sezamowego
- 2½ łyżki (35 g) cukru
- 3 łyżki zielonej cebulki lub pora, tylko biała część, drobno posiekana
- 2 łyżki drobno posiekanego czosnku (4 duże ząbki)
- 2 łyżki cebuli, drobno posiekanej
- ⅛ łyżeczki czarnego pieprzu, świeżo zmielonego
przyrządzanie:
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














