Bulgogi to tradycyjny przepis kuchni koreańskiej. To grillowana wołowina w aromatycznej marynacie na bazie sosu sojowego. Warto spróbować!
składniki:
- 400 g dobrej jakości wołowiny (np. rumsztyk, polędwica)*
- olej do smażenia (np. sezamowy)
- ½ średniej marchewki, pokrojonej w grubą zapałkę
- ½ średniej cebuli, pokrojonej w grubsze piórka
- 4-5 zielonych cebulek, biała część w całości, zielona posiekana
- prażony sezam, do posypania
- 4 łyżki (60 ml) sosu sojowego
- ½ szklanki (125 ml) wody
- 4 łyżeczki (20 m) oleju sezamowego
- 2½ łyżki (35 g) cukru
- 3 łyżki zielonej cebulki lub pora, tylko biała część, drobno posiekana
- 2 łyżki drobno posiekanego czosnku (4 duże ząbki)
- 2 łyżki cebuli, drobno posiekanej
- ⅛ łyżeczki czarnego pieprzu, świeżo zmielonego
przyrządzanie:
Wołowinę pokrój w poprzek włókien w bardzo cienkie (2-3 mm) nieduże plasterki. Żeby mięso dobrze się kroiło, najlepiej jest je wcześniej włożyć do zamrażarki na pół godziny.
Przygotuj marynatę. Sos sojowy wymieszaj z wodą i olejem sezamowym, zalej tym drobno posiekaną zieloną cebulkę, czosnek i cebulę. Dodaj pieprz oraz syrop ryżowy (jeśli używasz) i wymieszaj. Wołowinę włóż do marynaty, wymieszaj dobrze, wmasowując marynatę w mięso przez kilka minut. Odstaw przynajmniej na godzinę w temperaturze pokojowej lub wstaw na noc do lodówki (szczególnie jeśli używasz twardszej wołowiny).
Zamarynowane mięso przełóż na sito, odcedź z nadmiaru marynaty. Rozgrzej mocno dużą patelnię – idealna będzie ciężka, żeliwna, grillowa i posmaruj ją cienką warstwą oleju (sezamowy podkreśli smak dania). Odcedzoną wołowinę wymieszaj z białymi kawałkami zielonej cebulki oraz marchewką i cebulą. Smaż/grilluj krótko na mocno rozgrzanej patelni, mieszając, aż warzywa zmiękną i mięso straci surowość, a na patelni pozostanie jeszcze trochę sosu. Posyp posiekaną zieloną cebulką i prażonym sezamem.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem