Idealna przekąska na letnie dni. Pokochają ją wegetarianie i każdy amator dań z buraka.

składniki:
- 2 średnie buraki
- 1/2 cytryny
- pomidory suszone
- garść rukoli
- 2 łyżki orzechów piniowych
- krem lub ocet balsamiczny
- kilka gałązek świeżego tymianku
przyrządzanie:
-
Buraki wyszoruj, zawiń w folię aluminiową i upiecz w 200°C (ok. 1 godzinę do miękkości). Możesz też ugotować buraki, ale te upieczone są bardziej słodkie i mają swój niepowtarzalny aromat. Ostudzone i obrane buraki pokrój nożem w cienkie plastry.
Na talerzu ułóż naprzemiennie plastry buraka. Na środek wyłóż rukolę. Posyp carpaccio pokruszonym serem oraz orzeszkami. Na koniec skrop kremem lub octem balsamicznym i udekoruj suszonymi pomidorami.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














