Lubicie przetwory? Nie każdy ma okazję i warunki do zrobienia zapasów na Zimę. Jednak jeśli macie wolną chwilę, to szczególnie polecamy sprawić sobie kilka słoików. Buraczki w zalewie octowej to idealna przekąska czy dodatek do wielu potraw!
składniki:
- 5 kg buraczków (najlepiej drobnych) 1 kg cebuli liście laurowe gorczyca ziele angielskie pieprz czarny ziarnisty kwiat / gałązka kopru czosnek Zalewa: 1 szklanka octu 5 szklanek wody 150 g cukru 3 łyżki soli
przyrządzanie:
1. Buraczki dokładnie myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Po wystudzeniu obieramy.
2. Obrane buraczki w całości przekładamy do przygotowanych słoików (no chyba, że użyliśmy trochę większych okazów to wtedy należy je pokroić na połówki lub ćwiartki).
3. Do każdego słoika dodajemy gałązkę kopru, troszkę gorczycy, liść laurowy, ziele angielskie, ząbek czosnku i ziarnisty pieprz. Potem wkładamy buraczki, a na wierzch układamy kilka plastrów cebuli.
4. Zagotowujemy zalewę i gorącą lub ciepłą zalewamy słoiki z burakami. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 15-20 minut od zagotowania wody.