
Zdrowa, oryginalna i efektownie wyglądająca przystawka, którą można podawać też jako dodatek do potraw
czas: 60 minut
liczba porcji: 4
składniki:
3 duże buraki
3 ząbki czosnku
3 łyżki łuskanych orzechów włoskich
sok z ćwiartki cytryny
2 łyżki śmietany
4 suszone śliwki i 4 listki melisy do dekoracji
sól, pieprz, szczypta kminku
przyrządzanie:
Buraki obrać i ugotować na półtwardo w osolonej wodzie. Wystudzić, a nastepnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać przeciśnięty przze praskę czosnek, posiekane orzechy włoskie, sok z cytryny oraz sól, pieprz i przyprawy. Wymieszać ze śmietaną. Każdą porcję udekrować śliwką i listkiem melisy.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













