Burgery na bazie kaszy gryczanej. Smakują obłędnie! Musicie je wypróbować!
składniki:
1 szklanka suchej kaszy gryczanej
1 szklanka orzechów włoskich
1 marchewka
1 ząbek czosnku
pół szklanki mrożonego, zielonego groszku
cebula
przyprawy: curry, kurkuma, sól, pieprz
przyrządzanie:
- Orzechy włoskie zalej wrzątkiem i pozostaw na noc.
- Ugotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu
- Orzechy odcedź i przy pomocy blendera zmiksuj na gładką masę, połącz razem z kaszą
- Cebulę, czosnek obierz i pokrój na drobno
- Marchewkę zetrzyj na małych oczkach i podsmaż na 1 łyżce oleju, po chwili dodaj cebulę i czosnek oraz groszek
- Smaż na małym ogniu około 15 minut
- Warzywa z patelni dodaj do kaszy i orzechów
- Wszystko dobrze wymieszaj, dopraw wybranymi przyprawami
- Formuj kotleciki wybranej wielkości. Smaż na złoto z obu stron na patelni z olejem