Przepis na Burritos znakomitą przekąskę idealnie nadąjącą się na małe bankiety, przyjęcia.
Składniki:
- mąka (najlepiej kukurydziana pół na pół z naszą polską)
- gorąca woda
- sól
Przygotowanie:
Mąkę wsypać do miski dodać sól. Powoli dolewać gorąca wodę, wyrabiając ciasto, aż będzie wystarczająco elastyczne by je wałkować. Ciasto podzielić na kulki wielkości piłeczki golfowej. Rozwałkować na cienko i smażyć (na teflonowej bez tłuszczu). Gdy zaczną robić się bąble na cieście – odwrócić. Smażymy po parę sekund na każdą stronę.
Składniki:
- Składniki na burritos
- puszka fasoli
- puszka pomidorów
- przyprawy (sól, pieprz, papryka ostra, bazylia, kolendra)
- mięso mielone
- oliwa
- pomidory całe
- sałata (najlepiej karbowana)
- czosnek
Przygotowanie:
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy czosnek, po chwili dorzucamy mięso i smażymy, doprawiamy wszystko na patelni (najlepiej jak danie jest ostre, chyba że zrobimy ostre sosy). Po tym jak mięso się trochę podsmaży dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy i czekamy. Później dorzucamy fasolę (na końcu po to żeby się nie rozleciała). Kroimy całe pomidory a małe kawałki 1/16 sałatę dzielimy na ładne liście.
Burrito będziemy składać w taki sposób, że na placek kładziemy liść sałaty, pomidora w kawałku i potem dodajemy sporo farszu mięsnego. Następnie zwijamy w rulonik. Można zwijać w różne sposoby np jak roladkę ale również w sposób hawajski czyli stożek.
Składniki:
- Guacamole
- 2 awokado
- 1 cebula
- 1 mały pomidor
- 1 papryczka chilli
- ząbek czosnku
- sok z połowy cytryny
- pół pęczka natki pietruszki
- sól
- mielona kolendra
- kminek
Przygotowanie:
Awokado obrać ze skórki i usunąć pestkę. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Papryczkę oczyścić z nasion, cebulę pokroić na ćwiartki. Podane w przepisie składniki zmiksować, wymieszać z sokiem z cytryny i przyprawami. Schłodzić w lodówce.