Nie zawsze czytamy składy produktów, które widnieją na opakowaniu. Jednak kiedy już to robimy często rzuca się w oczy tajemniczy symbol E ? Czym jest i dlaczego warto zwrócić na niego uwagę – koniecznie przeczytajcie nasz mały poradnik dotyczących E – symboli w produktach!
Przykłady „E” nieszkodliwych
E 441, czyli żelatyna – stosowana w galaretkach i sosach, uzyskiwana z tkanki łącznej zwierząt
E 322, czyli lecytyna – występuje m.in w olejach roślinnych i żółtkach jaj, stabilizuje majonezy i sosy
E 440, czyli pektyna – występuje m.in. w jogurtach i dżemach, uzyskiwana jest ze skórek owoców
E 412, czyli guar – występuje m.in. w kisielach, sosach, uzyskiwany z indyjskiego drzewa guarowego
E 406, czyli agar – występuje w keczupach, sosach, uzyskiwany jako ekstrakt z czerwonych alg morskich
E 160a, czyli beta-karoten – występuje w czerwonych, pomarańczowych, żółtych i zielonych warzywach i owocach, a używa się go do produkcji np. soków marchewkowych
E 414, czyli guma arabska – występuje w gumach do żucia, jogurtach, uzyskiwana jest z drzewa akacjowego rosnącego w Sudanie, zapobiega krystalizacji cukru
E 150a, czyli karmel – występuje w słodyczach, lodach, napojach, uzyskiwany przez podgrzewanie do wysokich temperatur białego cukru.