Calmares a la romana to jedno z dań hiszpańskich, które trzeba spróbować. Jeżeli przypadkiem w tym roku wybieracie się na wakacje w tamte rejony, koniecznie zamówcie je w lokalnej restauracji. A jeśli nie, to skorzystajcie z naszego przepisu i wykonajcie smażone kalmary w swojej własnej kuchni.
składniki:
- 50 g mąki
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki letniego mleka
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 1 kg tub kalmarów
- cytryna
- olej do smażenia
przyrządzanie:
- Kroimy kalmary w krążki.
- W misce miksujemy żółtko, mleko, sól i drożdże. Osobno ubijamy białko na sztywno i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut, następnie dodajemy kalmary i mieszamy, tak aby kalmary dokładnie pokryły się ciastem.
- Smażymy poszczególne krążki partiami na głębokim, dobrze rozgrzanym oleju.
- Gdy się przyrumienią przekładamy je na talerz z ręcznikiem kuchennym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podajemy gorące, skropione sokiem z cytryny.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy